Thursday, January 23, 2014

Zaterdag 8 feb - Orfeo en Naragonia | Folkbal Nijmegen

Zaterdag 8 feb - Orfeo en Naragonia

Balfolk is dansen op livemuziek. En met deze twee groepen belooft het een gezellige avond dansen te worden. Deze avond staan twee bands uit ons eerste uur op het podium. Orfeo hadden we te gast op ons allereerste bal dat we organiseerden in 2007en Naragonia gaf een paar maanden later het startsignaal voor onze balfolk-serie van het VCK in het Vlaams Arsenaal (foto's). Kaarten kosten in de voorverkoop iets goedkoper dan aan de kassa en zijn eenvoudig via onze website te bestellen. Neem je instrumenten mee, want na afloop is er nog even tijd voor een sessie.
Aanvang: 19.30 zaal open + dansuitleg
Entree: 15 euro, 12 euro in de >>>voorverkoop
Locatie: El Corte, Graafseweg 108

Naragonia


Naragonia brengt eigenzinnige balfolkmuziek met een verfijnde stevige energie. Dit duo ontstond spontaan in de zomer van 2003, op het Andanças Festival in Portugal. Al snel wordt Naragonia zeer populair binnen de folkwereld en krijgt met hun door de pers zeer warm onthaalde cd's, respect in binnen- en buitenland. Ze spelen sinds 2003 intensief in België, Nederland, Frankrijk en Portugal, maar ook in Ierland, Groot-Brittanië, Duitsland, Spanje en Italië.
Toon van Mierlo is een muzikale duizendpoot en bespeelt o.a. uilleann pipes, Franse doedelzak, klarinet, sopraansaxofoon en diatonisch accordeon. Pascale Rubens neemt zowel viool als diatonisch accordeon ter hand. Zo brengt dit duo een breed spectrum aan klanken voort, die zowel de danser als de luisteraar niet zal vervelen!
Hun muziek is alvast te beluisteren met de volgende speellijst.

Orfeo


Toen de muzikanten van Orfeo elkaar ontmoetten, varieerden hun achtergronden van middeleeuwse tot aan klassieke muziek, van Ierse folk tot aan metal, en dit is nog duidelijk terug te horen in de muziek die zij nu maken. Zij proberen in hun composities altijd rekening te houden met de danser, maar ook willen zij hun muziek interessant houden voor de luisteraar en zij schuwen het niet hiermee te experimenteren. Wat kunnen we verwachten? Lekker dansbare balfolk, die zich onderscheid met een eigen Orfeo-geluid.
Inmiddels hebben ze een cd opgenomen en werken ze inmiddels aan hun tweede. Grote kans dat er hier en daar nieuwe melodieën langskomen. De afgelopen jaren stonden ze op festivals als Folkwoods, Castlefest en Summer Darkness en speelden ze met hun Balfolk-Fantasy-Night tour in de Melkweg, Tivoli en het LVC Leiden. Ze zitten niet stil, want daarnaast organiseren zij ook één van de gezelligste balfolk-festivals: Orfest.
Op hun website valt muziek te beluisteren van hun cd 'Inferno'.
Orfeo bestaat uit:
- Marco van Asperen (gitaar, draailier en theremin)
- Erica van Brenk (dwarsfluiten),
- Rutger van Krieken (percussie)
- Richard van den Hoven (basgitaar en basklarinet)
- Lies Sommer (harp en draailier)


Balfolk danslessen in Nijmegen: jan - april 2014Met Wen Versteeg en Jolanda Snellenberg.
Data
De cursus bestaat uit 12 donderdag avonden en loopt van 30 januari tot en met 17 april 2014 (30 januari, 6, 13, 20 en 27 februari, 6, 13, 20 en 27 maart, 3, 10 en 17 april).
- 23 januari 2014 gratis PROEFLES! -
De reeks start met een proefles op 23 januari 2014. Deze avond begint om 19:00 met een les speciaal voor de nieuwkomers en beginners.
Niveau-omschrijvingen en tijden:
18:45 - 20:00 Beginners: Het allereerste begin van de balfolkdansen. We bekijken grondig de basispassen van de meeste groeps- en koppeldansen en eenvoudige, leuke variaties hierop: jig, tovercirkel, scottish, mazurka, polka en enkele Bretonse dansen. We gaan ook al luisterend naar de muziek de verschillende dansen leren onderscheiden. We besteden ook veel aandacht aan een goede danshouding.
20:15 - 21:30 Begonners: Dit is het logische vervolg op Beginners. We gaan meer aandacht besteden aan de danshouding en leiden en volgen, we oefenen verder met het herkennen van de verschillende dansen en beginnen met de wals en de bourree. Naast deze niet te onderschatten dansen gaan we ook verder met de scottish en de mazurka. Ook is er meer ruimte voor variaties.
21:45 - 23:00 Half gevorderden: Hier gaan we verder met de wals en de bourree en gaan we het leiden en volgen verder uitwerken. Nieuw wordt de rondeau en couple en we gaan de wereld van de onregelmatige dansen verkennen en hoe deze te herkennen. Daarnaast spelen we verder met variaties en leren we hoe we deze mooi in de dans kunnen verweven.
Meedoen?
Kosten: 110 euro. Mensen die niet veel te besteden hebben kunnen een korting van 10 euro krijgen.
Opgave: stuur een mail naar info@wenkunst.nl met daarin je adresgegevens, gewenste les en een omschrijving van je danservaring.
Locatie:Thiemeloods, Leemptstraat 30
Alle informatie over de danslessen is te vinden op www.balfolk.nl/nijmegen


Balfolk Café in Weerlicht


Komend seizoen is er weer elke derde dinsdag van de maand balfolkcafé in Café Weerlicht meestal met live muziek! Busy Lizzie komt zo nu en dan en sommige muzikanten hebben al toegezegd te zullen spelen. Entree van het balfolkcafé is gratis en de avond duurt van 20:00 tot 24:00. Café Weerlicht zit aan de Smetiusstraat 9 te Nijmegen. De data van de komende periode zijn:
- 21 januari
- 18 februari
- 18 maart
- 15 april
- 20 mei
- 17 juni


Zaterdag 21 september: balfolk met EmBRUN en Tricanelli


Deze avond begon het VCK Nijmegen weer aan een nieuw balfolkseizoen. We begonnen goed met twee swingende bands: EmBRUN en Tricanelli. EmBRUN heeft een nieuwe cd uit die ze trots in Nijmegen kwamen presenteren. Zie ook de foto's van deze avond >>>foto's.

Folkbal Nijmegen

No comments:

Post a Comment